Vermogenselektronica en energieopslag essentieel voor succes energietransitie

Vermogenselektronica en energieopslag essentieel voor succes energietransitie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Terugblik Power Electronics & Energy Storage event 2023

Vermogenselektronica en energieopslag spelen een essentiële rol in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Bedrijven moéten verduurzamen en dit kan alleen door slimmer om te gaan met de opwekking, opslag en het gebruik van energie. Dat de elektronicabranche de klimaatdoelen hoog op de agenda heeft staan, bleek wel tijdens het Power Electronics & Energy Storage, op 27 juni in ’s-Hertogenbosch. Bijna driehonderd bezoekers en ruim honderd exposanten waren aanwezig bij het event en bij sommige lezingen moesten zelfs stoelen worden bijgezet.

Hoogleraar Thiago Batista Soeiro van de Universiteit Twente trapte het event af met een intrigerende presentatie over de elektrificatie van de maritieme sector. Een onderwerp dat tot de verbeelding speekt, zo bleek uit de vele reacties vanuit een bomvolle zaal.

De opslag en het beheer van batterijen voor enorme voertuigen die lang onderweg zijn, brengt de nodige technologische uitdagingen met zich mee. Dit geldt niet alleen op het water, maar ook in de lucht. De lezing van Patrick Koch en Leonard Malburg over de elektrificatie van vliegtuigen mocht zich daarom eveneens in de warme belangstelling van het publiek verheugen.

Opslag energie
Bezoekers hadden tijdens het event de keuze uit negentwintig inhoudelijke lezingen over een breed scala aan actuele thema’s uit de sector. Zo verzorgde Raúl Ramón van EPIC Power namens Elincom Electronics een lezing over de opslag van energie, een veelbesproken onderwerp binnen de industrie. De voor- en nadelen van batterijen, zonnepanelen, elektrolysers en brandstofcellen passeerden de revue en werden uitgebreid becommentarieerd. Ramón concludeerde dat er niet één ‘winnaar’ is, maar dat verschillende opslagtechnologieën nodig zijn om een betrouwbaar elektriciteitsnet te waarborgen.

Zien, voelen en ervaren
Uniek tijdens het event was de mogelijkheid om de theorie direct in de praktijk te brengen tijdens de workshop en live demonstraties op de beursvloer. Zowel bezoekers als exposanten waren enthousiast over deze opzet. “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Bezoekers willen de apparatuur zien, voelen en ervaren,” vatte Sven de Coster van CN Rood het algemene gevoel kernachtig samen.

Pieter Levecque van Battolyser Systems sloot het event af met een lezing over een vernuftige batterij die waterstof produceert. Hij ging met name in op de rol van de supply chain en de ketenpartners bij het opschalen van ‘een leuk idee in een lab’ naar een werkzaam prototype met internationale commerciële potentie.

Download de presentaties
Alle lezingen kan je gratis bekijken op de website van het event. Wij bedanken alle exposanten en bezoekers voor deze geslaagde dag. Tot volgend jaar in ’s-Hertogenbosch!