Terugblik IT Infra event 2019

Terugblik IT Infra event 2019 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In een gloednieuwe locatie met een onmiskenbare industriële uitstraling, de Kromhouthal in Amsterdam, verzamelde exposanten en bezoekers zich voor het IT Infra event 2019. Naast langlopende thema’s in de datacenterwereld, zoals continuïteit en energiebesparing, kwamen ook impactvolle technologische ontwikkelingen aan de orde in het lezingenprogramma.

Door: Dimitri Reijerman

Er gaat niets boven Groningen: dat leek wel de slagzin van de openingskeynote van Cas König, CEO van Groningen Seaports. Net zoals in zijn interview met FHI gaf König een overzicht van de vele pluspunten van Dataport Eemshaven als een data- en glasvezelhub voor IT-bedrijven. Met name de brede waaier aan energiebronnen, waarvan veel al duurzaam, maakt de Eemshaven een interessante locatie voor datacenters.

Leo Kusters van AutomotiveNL gaf de IT Infra-bezoeker een kijkje in de toekomst. Hij vertelde over de enorme hoeveelheden data die in rekencentra verwerkt moeten worden als de (semi)autonome auto verder oprukt. Deze technologische ontwikkeling zorgt niet alleen voor hogere eisen aan datacenters en netwerken, maar zorgt ook voor een andere dynamiek in de automotive-markt waarbij data een sleutelrol speelt.

Drie tracks

Na de openingskeynote splitsten de lezingen zich uit over drie tracks: continuïteit, koelen & energie en toekomst, 5G & mobility. Bij het runnen van een datacenter speelt continuïteit en compliance een cruciale rol. Een voorbeeld werd gegeven in de lezing over bacteriegroei in proceswaterinstallaties: daar gelden strenge regels voor, maar niet alle bedrijven hebben hun boekhouding hierover op orde, vertelde Raymond Brouwer van de AQ Group. Lezingen van Taco Dekker (Siemens) en Daan Preijde (ABATO Motoren) over respectievelijk elektrische verbindingen en noodstroomaggregaten sloten nauw aan op het trackonderwerp continuïteit.

Taco Kluwer van Agentschap Telecom gaf vlak na de lunch een overzicht van de rol die deze toezichthouder speelt in de komst van 5G-netwerken en de bijbehorende infrastructuur. Naast het toezien op de markt speelt het Agentschap ook een rol bij het aansturen van investeringen in 5G-technologie. Kluwer benadrukte dat de komst van 5G en soortgelijke netwerkinfrastructuur absoluut noodzakelijk is om de vergaand gedigitaliseerde Nederlandse economie en samenleving overeind te houden.

Bij de opkomst van steeds snellere netwerken speelt ook edge computing een rol. Want bepaalde opslagtaken en specifieke rekenklussen dienen dermate snel verwerkt te worden dat een traditioneel cloudsysteem niet langer voldoet. Met een lezing onder de titel ‘discover the edge’ gaf Andre Hiddink (Rittal) een overzicht van een aantal mogelijkheden om met edge computing tot een ‘hybrid cloud’ te komen en antwoorden te formuleren voor deze vraagstukken.

Koeling en noodstroom

Met koeling valt nog veel milieuwinst te winnen. Drie partijen – sprekers van respectievelijk Western Airconditioning, APAC, Aquain en De Wit datacenterkoeling – gaven in een track concrete oplossingen. Tegelijkertijd gaf Ronald Lagerberg van Koninklijke van Twist een lezing waarbij hij de stelling poneerde dat rond 2030 het einde van noodstroom weleens een realiteit zou kunnen zijn.’

Ron den Biesen (Belgacloud) en Jos Theuns (ATEPS) sloten het lezingenprogramma af. Door het toepassen van diverse duurzame maatregelen, zoals submerged cooling en energieopslag, wist een datacenter van Holland Datacenters aanzienlijke energiebesparingen te realiseren in een al competitieve markt.

Na het brede lezingenprogramma konden bezoekers en exposanten in de indrukwekkende hal van de eventlocatie aan de borrel. Wellicht werd er al gesproken over de invulling van IT Infra 2020.