De schoonste expeditie ooit


De Clean 2 Antartica expeditie is een initiatief van twee pioniers: Edwin ter Velde en Wilco van Rooijen. Zij hebben als doel, om zonder afval en zonder emissie met een zelf ontworpen voertuig de Zuidpool te bereiken. Het voertuig wordt deels gemaakt uit afvalplastic en wordt volledig aangedreven op zonne-energie. Het is een eer voor de beurs World of Technology & Science, dat expeditielid Edwin ter Velde op woensdag 5 oktober 2016 een presentatie verzorgt in het seminar Energy Efficiency. Zijn voorbeeld met bestaande technologie is een inspiratie voor diverse industrieën.

De initiatiefnemers zien zes doorslaggevende redenen, om de expeditie te realiseren. De opsomming is in willekeurige volgorde.

Iedereen kan naar eigen vermogen direct bijdragen aan duurzaamheid. De expeditie wil mensen ertoe aanzetten, om ‘iets’ te doen met schone technologie en Zero Waste in de directe woon/werkomgeving. Zij willen dan ook aantonen, dat je met de bestaande ‘clean’ technologie een extreme tocht kan maken. De randvoorwaarden aan de techniek passen ook in de context van de expeditie: het moet gewoon goed werken, anders riskeer je levens.

De pioniers willen nadrukkelijk de jeugd betrekken bij deze ‘world class expedition’. Kinderen moeten het cool, leerzaam en uitdagend vinden, zodat ze graag bij dit initiatief betrokken zijn, door bijvoorbeeld plastic in te zamelen. Tevens worden bedrijven uitgedaagd om direct betrokken te zijn bij de expeditie. Voor iedereen geldt, dat er enorme prestaties bereikt kunnen worden, als je je daartoe zet. Het project moet beslissers en beleidmakers inspireren. Daarnaast wil men het belang van het Antarctisch verdrag benadrukken.

In januari 2018 wil het team de Zuidpool bereikt hebben. Er wordt hard gewerkt aan het inzamelen van plastic, de engineering van het voertuig en het inzetten van technologie. Dat allerlei aandrijftechnieken hierin cruciaal zijn en getest moeten worden onder extreme omstandigheden, ligt voor de hand. Op de site worden alle presentaties beschreven.

Bij de bezoekersregistratie voor de World of Motion & Drives kunt u zich aanmelden voor dit seminar.