Kort economisch coronanieuws van 3 juni

Kort economisch coronanieuws van 3 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Minister voor Rechtsbescherming Dekker wil verpandingsverboden afschaffen. Bedrijven kunnen dan hun vorderingen gebruiken als onderpand voor een lening. Dit moet het mkb extra leenruimte van ongeveer 1 miljard euro opleveren, schrijft Accountancy van Morgen.
  • Bedrijven die exporteren of actief zijn in de sector transport & logistiek hebben in de maand mei de omzet met 30 tot 35 zien dalen. Dat zeggen Evofenedex en TLN tegen BNR. Wel heerst er ook een voorzichtig optimisme over de komende periode.
  • De werkloosheid stijgt snel in Duitsland, schrijft het FD. In mei kwamen er 238.000 nieuwe werklozen bij tot 2,875 miljoen. Dat komt neer op 6,3 procent van de beroepsbevolking.
  • Door de coronacrisis verliezen veel mensen hun baan, terwijl de druk op vaste werknemers toeneemt. Dat zegt TNO op basis van de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA), waarin 4500 bedrijven zijn ondervraagd.
  • Nederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië onderhandelen met ontwikkelaars en producenten van coronavaccins. Dat meldt het ministerie van VWS. De zogeheten Inclusieve Vaccin Alliantie moet er voor zorgen dat een coronavaccin sneller en goedkoper op de markt komt.