Kort economisch coronanieuws van 14 mei

Kort economisch coronanieuws van 14 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het CBS laat weten dat er 55 bedrijven en instellingen in week 19 (4 t/m 8 mei) failliet zijn verklaard. Dat waren er 24 minder dan een week eerder. Volgens het CBS speelt Bevrijdingsdag (5 mei) daarbij een belangrijke rol: rechtbanken doen vaak op een dinsdag faillissementsuitspraken.
  • De werkloosheid in de VS loopt verder op. In de week die eindigde op 3 mei kwamen er 2,98 miljoen nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering binnen. In totaal is de werkloosheid nu gestegen tot 36,5 miljoen, terwijl veel staten aanvragen nog niet hebben behandeld, meldt CNBC.
  • Frankrijk steekt 18 miljard euro in stimulering van de toeristensector. Ook kunnen Fransen in juli en augustus met vakantie in eigen land, zo heeft premier Édouard Philippe bekendgemaakt, schrijft Libération.
  • Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er in een optimistisch scenario binnen een jaar goedkeuring kan zijn voor een vaccin tegen het coronavirus, bericht Reuters. EMA is in gesprek met 33 vaccinontwikkelaars en zegt het proces zo veel als mogelijk is te versnellen.
  • Ceconomy, het moederbedrijf van elektronicaketens Media Markt en Saturn, noteert in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 309 miljoen euro. Vooral het verplicht sluiten van de deuren van 87 procent van alle vestigingen speelde het concern parten.