Duurzame datacenters voeren de boventoon in Eemshaven

Duurzame datacenters voeren de boventoon in Eemshaven Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Eemshaven vormt samen met Delfzijl Groningen Seaports. In dit havengebied wordt een derde deel van de Nederlandse elektriciteit geproduceerd. Bovendien vormt het gebied een ideale hub voor grote datacenters. Tijdens het IT Infra event zal Cas König, directeur van Groningen Seaports, onder andere aangeven dat datacenters op deze locatie zelfs zonder dieselgenerators zouden kunnen.

Door: Dimitri Reijerman

Onder de titel ‘Eemshaven grootschalige data- en glasvezelhub met sterke focus op hernieuwbare energie’ wil König tijdens IT Infra de diverse voordelen van de Eemshaven aanstippen. Onder andere internetreus Google en de Amerikaanse investeerder QTS hebben rekencentra in dit gebied ingericht.

Een van de pluspunten van de Eemshaven is volgens König de aanwezigheid van een zeer betrouwbare stroomvoorziening: “We hebben hier gascentrales staan, er draait een biomassa- en kolencentrale, we profiteren hier van onshore- en offshore-windparken e er zijn zonneparken. Bovendien hebben we ook nog een kabel liggen naar Noorwegen en en sinds kort naar  Denemarken voor het aanleveren van respectievelijk waterkracht en windenergie”, zegt König. “De kabel naar Denemarken is op ons initiatief gecombineerd met glasvezel, dat kost niet alleen minder geld, het is onze middellange termijn visie van Eemshaven een scharnierpunt voor dataverkeer te maken.“

Geen generatoren nodig

Volgens de directeur van Groningen Seaports kunnen In theorie datacenters dankzij de vele aanleveringsmogelijkheden voor elektriciteit en de hoge mate van betrouwbaarheid van het Nederlandse energienet  in principe hun backup-mogelijkheden, veelal dieselgeneratoren, weglaten. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op. Daar komt nog bij dat in de Haarlemmermeer en Amsterdam een tijdelijke bouwstop is afgekondigd voor nieuwe datacenters. Tijdens zijn lezing zal König dit facet verder uitlichten.

Naast een brede energievoorziening met diverse uitwijkmogelijkheden produceert en importeert de Eemshaven bovendien veel duurzame energie. “Het datacenter van Google draait al volledig op regionale wind- en zonne-energie”, zegt König. “Daar komt bij dat meer en meer datacenters een steeds grotere energiebehoefte hebben, dus de groene stroom is zeer welkom.” Overigens zijn er plannen om de RWEcentrale, de grootste kolencentrale van Nederland, stapsgewijs op biomassa te laten overschakelen.

De grote lijnen

Vanuit Groningen Seaports bekeken zet König en zijn collega’s de grote planologische lijnen uit. “Wij hebben een soort regiefunctie,” stelt hij. Zo adviseert het havenbedrijf over de belangrijkste randvoorwaarden, zoals kopstations voor de stroomaansluiting en glasverbindingen met het grote internetknooppunt AMS-IX in Amsterdam. 

Daar komt nog een nieuwe taak bij: het hergebruiken van restwarmte. Volgens König bekijkt Groningen Seaports volop de mogelijkheden om bedrijven onderling restwarmte uit te laten wisselen. Ook dit streven valt onder de verduurzamingsslagen die het Groningse havenbedrijf wil maken en past uitstekend binnen de klimaatplannen die het kabinet heeft opgesteld. “We zijn nog lang niet klaar”, zegt König.

Wilt u deze lezing tijdens het IT Infra event bijwonen? Registreer u voor een gratis bezoek.