De selectie van een Bio Safety Cabinet (BSC)

De selectie van een Bio Safety Cabinet (BSC) Door: Led techno BV

Het uitvoeren van een risicobeoordeling is een van de eerste stappen die wordt aanbevolen voordat nieuwe experimenten uit te voeren die werknemers kunnen blootstellen aan gevaarlijke omstandigheden of materialen.

 

Wat is een risicobeoordeling?

Een risicobeoordeling is het proces waarbij de waarschijnlijkheid (kans) en het gevolg (ernst) van blootstelling aan gevaren die aanwezig zijn op de werkplek.

 

De stappen verschillen per organisatie, maar over het algemeen wordt gestreefd naar:

  1. De gevaren te beoordelen die verbonden zijn aan specifieke agentia en met specifieke laboratoriumprocedures
  2. Bepalen en implementeren van controlemaatregelen
  3. Voortdurende evaluatie van de resterende risico’s en doeltreffendheid van de controlemaatregelen

 

Hoe kunnen de vastgestelde risico’s beperkt of weggenomen worden?

 

Er zijn 5 niveaus van beheersing van blootstelling aan gevaren, gerangschikt van meest naar minst effectief:

  1. Eliminatie van het risico.
  2. Substitutie: het gevaarlijk element veranderen door een minder gevaarlijk.
  3. Technische maatregelen: fysieke wijziging van de apparatuur, faciliteiten en/of processen om het personeel af te zonderen van het gevaar (bijvoorbeeld een Bio Safety Cabinet (BSC)).
  4. Administratieve controle: wijzig de manier van werken door het opstellen van standaard operationele procedures (SOP’s), opleiding van personeel, …
  5. Gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

 

Hoe past mijn risicobeoordeling in de keuze van een Bio Safety Cabinet?

 

In grote lijnen zijn er drie klassen van BSC's (klasse I, klasse II en klasse III) die verschillende niveaus en soorten bescherming bieden.

Kasten van klasse I functioneren op dezelfde manier als afzuigkappen voor chemische stoffen, waarbij zij ruimtelucht in de kast zuigen, deze door de werkzone leiden en die lucht vervolgens afvoeren zonder te recirculeren. Kasten van klasse I beschermen personeel en de omgeving, maar zorgen niet voor de bescherming van het product.

 

Als uw risicobeoordeling uitwijst dat het product moet worden beschermd tegen externe contaminanten, zal de keuze een biologische veiligheidskast van klasse II of klasse III biologische veiligheidskabinet selecteren.

Binnen klasse II zijn er vijf typen: A1, A2, B1, B2, en C1. Deze typen verschillen vooral in het percentage lucht dat wordt gerecirculeerd tegenover het percentage lucht dat wordt afgevoerd en hoe ze zijn aangesloten op het afzuigsysteem van het gebouw.

Klasse III Bio Safety Cabinets bieden het hoogste niveau van bescherming omdat zij gasdicht zijn, en alle afgevoerde lucht door twee HEPA-filters in serie of door één HEPA-filter en een luchtverbrandingsoven moet passeren voordat te worden vrijgegeven. Zij bieden ook productbescherming en worden meestal gebruikt voor zeer gevaarlijke werkzaamheden met mogelijk besmettelijke aërosolen.

 

Zodra u de risico’s heeft bepaald en de effecten van de risico’s bepaald zijn, kan de keuze van soort BSC gemaakt worden.

Hou er rekening mee dat BSC’s mechanische apparaten zijn met veel bewegende delen die op de moeten ze op de juiste wijze worden geïnstalleerd en passend worden onderhouden.

Bij Led techno hebben we de nodige kennis om u bij te staan bij de keuze van BSC, net als bieden we de service voor de installatie en validatie.