Geld verdienen met software en met data


ING. FRANK MEIJERS MBA
Gerechtelijk deskundige advocaat / partner bij Flexadvocaten, partner van FHI

We zien het steeds vaker dat, ook dure, software gratis wordt aangeboden. Aanbieders zijn uit op gratis data van hun klanten. Daar zit een slimme strategie achter: de data kan gebruikt en verkocht worden aan diverse gegadigden. FHI organisatie zal over dit onderwerp een speciale workshop organiseren. Hierbij alvast een tipje van de sluier opgelicht.

Data kan veel vertellen over gebruik, locaties, omstandigheden, slijtage, voorkeuren, populaire plekken, gedrag en noem maar op. Bekende voorbeelden: navigatiesoftware monitort de locatie per moment. Een afgeleide daarvan levert de snelheid en dus actuele file-informatie op. Wanneer die wordt geaccumuleerd per locatie en dag, wordt vooruit plannen mogelijk. Of een rolstoel met een GPS sensor levert tegelijk informatie voor leveranciers van accu´s én voor navigatiesoftwareleveranciers. Deze laatste hebben namelijk moeite met het in kaart brengen van bewandelbare routes en gebouwen die toegankelijk zijn met de rolstoel.

Veel bedrijven, ook in de industriële sector, met ideeën in deze richting hebben moeite met de uitvoering. In juridische zin moet er namelijk nogal wat geregeld worden. Dat brengt ons al gauw bij vragen als: van wie is de software en hoe bescherm ik die, van wie is de data en hoe verkoop ik die of nog griezeliger: Big Data! Hieronder in het kort een toelichting betreffende software en data.

Software

Vroeger bedoelden we daarmee een programma, doorgaans op een fl oppydisc of zo. Je stopt hem fysiek in de computer. Was de fl oppy stuk, dan gebruikte je de reservekopie. Heerlijke tijden waren dat. Tegenwoordig komt software in vele smaken. Het blijft een rij met computerinstructies maar die draait bijvoorbeeld op een, virtuele, server, of op een onbekende plek in de cloud. De software maakt bovendien gebruik van software van derde partijen die de gebruiker niet in het vizier heeft. Je kunt die software daar zelf draaien, huren of als een dienst afnemen. Al gauw rollen termen als ASP, SaaS, LaaS, PaaS en dergelijke over tafel of het scherm. Tussen de gebruiker en de software zit meer dan een fl oppydisc. Er zit een heel leger aan dienstverleners tussen. De verbinding loopt over vele schijven en de data kan overal en nergens zijn.

Het klinkt makkelijk: de klant wil gewoon dat het werkt. Maar software werkt nooit zoals het moet en het aantal schakels in de keten wordt steeds langer, de kans op onverwachte gebeurtenissen daarmee ook. In de nieuwe workshop zal duidelijk worden hoe de verschillende vormen, van gebruik, van software in elkaar zitten, wat daarvan de voor- of nadelen zijn, welke contracten nodig zijn en vooral wat daarin allemaal geregeld kan worden.

Data

Data, a lot of bits, informatie: a bit that bytes you. Van elke elektrische auto die rondrijdt, weet de leverancier waarschijnlijk precies waar deze uit hangt. Van wie is die data? En wanneer die leverancier ook de naam van de gebruiker heeft, is dat dan inbreuk op zijn privacy? Het zelfde geldt voor het gebruik van bijvoorbeeld medische hulpmiddelen, apps, sensoren in machines en apparaten etc. Bij de koop van een elektrische bolide stemt de koper er mee in dat locatie-informatie door de leverancier gebruikt mag worden, voor zijn bestwil maar ook voor die van de leverancier. In de nieuwe workshop wordt aandacht besteed aan de strategie achter de dataverzameling, aan big data, aan implicaties betreffende de Wet Bescherming Persoonsgegevens en vooral, aan hoe goede afspraken te maken over software en de data die wordt verzameld en mogelijk weer verkocht.

Slot

Het juridisch goed regelen van de afspraken over software en data is veel meer dan een standaard licentiecontract uit de kast trekken. Het gaat allereerst erom dat over een groot aantal onderwerpen met de klant overeenstemming bereikt moet worden en pas daarna dat dit correct op schrift gesteld wordt. Dit vereist in een vroeg stadium een nauwe samenwerking tussen de leverancier, de klant en een juridische specialist. De nieuwe workshop biedt alvast de eerste ingrediënten om dit proces soepel te laten verlopen.

 

Zie ook: Signalement 3, 2016